preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema školeKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja
Krojač

 Krojač

Krojači izrađuju odjeću prema prethodno kreiranom modelu. Obavljaju konstrukcijsku pripremu, kroje prema šabloni, šivaju i dorađuju odjeću. Završni proizvodi krojača su odjevni predmeti, posteljina, trikotaža, stolnjaci i sl. Mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili u obrtničkim radionicama. Krojači zaposleni u industriji izrađuju odjeću za široko tržište. Oni su često specijalizirani za pojedinu radnu operaciju ili skupinu radnih operacija. Krojači u obrtničkim radionicama rade za uže tržište ili po narudžbi. Najčešće izrađuju odjeću po mjeri, a prema potrebi popravljaju i preinačuju sašivenu odjeću.

Obavljaju sve opisane faze rada na pojedinom proizvodu, uključujući uzimanje mjere i jednu ili više proba prije dovršetka predmeta. U obrtničkoj krojačkoj radionici je puno ručnoga rada, dok u industriji prevladava rad na strojevima.
Posao krojača sastoji se od sljedećih radnih operacija:

  • izrade kroja prema zadanim mjerama i modelu
  • polaganja materijala na stol za krojenje
  • strojnog ili ručnog rezanja materijala po šabloni
  • sortiranja i pripremanja skrojenih dijelova
  • sastavljanja skrojenih dijelova u konačni proizvod pomoću stroja za šivanje, stroja za obamitanje, stroja za porubljivanje i stroja za izradbu rupica
  • našivanja dugmadi
  • strojnog ili ručnog glačanja.

U svom radu krojač upotrebljava razne materijale i pribor, npr. tkanine različita sastava, kožu, krzno, konac, dugmad, zatvarače i ukrase. Ovisno o fazi rada, služi se različitim alatima i strojevima: iglama, škarama, krojačkim metrom, glačalom, trokutom, ravnalom, lutkom za probu, ravnošivajućim strojem, računalno upravljanim šivaćim strojem, strojem za obamitanje, za izradu rupica i za porubljivanje, električnim nožem za krojenje, strojem za glačanje i strojem za krojenje.
Radni uvjeti
Krojač radi u zatvorenim prostorijama uz prirodnu ili umjetnu rasvjetu. Pojedine faze rada obavlja isključivo stojeći (krojenje), dok je strojno šivanje isključivo u sjedećem položaju. Zbog prisilnog položaja u kojem krojač radi, njegov je posao fizički naporan. Krojač radi uz buku strojeva i tekstilnu prašinu. Prisutna je opasnost od ranjavanja oštrim alatom, strojem za rezanje te od opeklina prilikom ručnog glačanja. Stoga se treba strogo pridržavati propisanih mjera zaštite na radu. U industriji je rad organiziran serijski i u smjenama, a kod obrtnika često nema strogo određenog radnog vremena.
Poželjne osobine
Krojač treba imati dobar vid na blizinu, dobru okulo-motornu koordinaciju, sposobnost prostornog predočavanja, dobru ručnu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. Obzirom na uvjete rada, poželjno je dobro zdravlje, osobito lokomotornog sustava. Krojači u obrtničkim radionicama trebali bi biti kreativni u stvaranju novih modela odjeće te strpljivi u kontaktu s korisnicima usluga.
Osposobljavanje i zapošljavanje

Za obavljanje poslova krojača potrebno je nakon završene osnovne škole završiti trogodišnju industrijsku ili obrtničku školu tekstilnog smjera. Školovanje uključuje usvajanje teoretskih znanja i praktičnih vještina. Školovanje se može nastaviti u istoj školi do razine tekstilnog tehničara. Nakon završenog školovanja krojači se zapošljavaju u odjevnoj i tekstilnoj industriji i kod obrtnika. Perspektiva zapošljavanja u industriji nešto je slabija nego kod obrtnika.

NASTAVNI PLAN
preskoči na navigaciju