preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema školeKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja
Povijest škole

Povijest škole (sažetak)

Gospodarska škola Čakovec osnovana je odlukom Međimurske županije donesenom na sjednici održanoj 5. listopada 1993. godine i rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete od 18. ožujka 1994. godine.
Prvi djelatnici škole
Prvi djelatnici škole
Škola je započela radom školske godine 1994./1995. U prvi razred školske godine 1994./1995. upisano je 275 učenika u 8 razrednih odjela. Prva generacija učenika obrazuje se za ova zanimanja:
POLJOPRIVREDA
 • poljoprivredni tehničar – opći smjer
 • ratar
 • voćar-vinogradar-vinar
 • stočar
 • vrtlar
 • cvjećar
UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
 • kuhar
 • konobar
TEKSTIL
 • tkalac
 • pletač
 • oplemenjivač tekstila
 • krojač
PREHRANA
 • pekar
 • mlinar
 • mesar
OSOBNE USLUGE
 • pediker
 • frizer
Osim djelatnika Gospodarske škole za nesmetano odvijanje nastave angažirani su profesori Graditeljske škole Čakovec i TIOŠ-a (Tehničke, industrijske i obrtničke škole Čakovec), vanjski suradnici iz drugih škola (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, II. Osnovna škola Čakovec) te iz Veterinarske stanice Čakovec.
Škola u to vrijeme djeluje na više lokacija, jer u zgradi Otvorenog sveučilišta imamo uređene samo dvije učionice (za 4 razredna odjela) i frizerski salon. Dio nastave odjela smještenih u Otvorenom sveučilištu odvija se u TIOŠ-u, dok 4 odjela nastavu pohađaju u Graditeljskoj školi. Uprava škole nalazi se u zgradi đačkog doma Graditeljske škole.

 

Stara zgrada škole

Pogled na staru zgradu naše škole

Za potrebe poljoprivrednih tehničara i vrtlara unajmljeno je zemljište kraj Mihovljana (bivši staklenici) gdje su učenici obavili i prve proljetne radove. Prije toga kupljena su dva traktora i neki priključni strojevi.
U školskoj godini 1995./1996. uvodi se novo zanimanje – pekar. Povećava se broj djelatnika paralelno s porastom broja razreda, odnosno učenika.
U godinama koje slijede stalan je problem nedostatak adekvatnih prostora za odvijaje nastave i prakse. Unatoč tome naši učenici i njihovi mentori vrlo aktivno sudjeluju u svim aktivnostima u školi, a dokaz toga su brojne nagrade na različitim natjecanjima i napisi u medijima.
Kroz povijest škole mijenjaju se djelatnici škole – od prvog ravnatelja, prof. Petra Novačkog, do sadašnjeg ravnatelja, prof. Renata Vinka, a mijenjaju se i nastavnici i pomoćno osoblje.
Od školske godine 1997./1998. naša škola spada u strukovne škole 3-godišnjeg i 4-godišnjeg trajanja koje obrazovanje zaključuju završnim ispitom. U klasičnom sustavu školovanja ova su 3-godišnja zanimanja: cvjećar, vrtlar, kuhar, konobar, frizer, krojač i pletač, a 4-godišnji je poljoprivredni tehničar općeg smjera. Te školske godine obrazovanje završava prva generacija tehničara. Od sada su prvi razredi obrtničkih zanimanja (pekar, mesar, frizer) obuhvaćeni dvojnim (dualnim) sustavom obrazovanja koji karakterizira veliki broj sati praktične nastave. Njihovo školovanje završava se pomoćničkim ispitom.
U školskoj godini 1998./1999. osnivač i vlasnik škole postaje Međimurska županija.
Iduće školske godine (1999./2000.) smanjuje se broj učenika, razreda i profesora jer neka usmjerenja prelaze u novoosnovanu školu u Prelogu. Tako u našoj školi ostaju cvjećari, vrtlari, frizeri, krojači, pletači i poljoprivredni tehničari.
Početkom školske godine 2000./2001. novost je uvođenje razrednih odjela za učenike s posebnim potrebama (pomoćni cvjećar i pomoćni krojač).
Na početku školske godine poljoprivredna mehanizacija nam je obogaćena novom sijačicom, u Mihovljanu je podignut veliki plastenik površine 210 m2 te je zasađen novi nasad trešanja na površini oko 1 ha (400 stabala raznih sorti).
U toku školske godine 2000./2001. na sjednici poglavarstva Međimurske županije župan Levačić najavio je izgradnju nove zgrade naše škole na prostoru pokraj Gimnazije i Ekonomske i trgovačke škole u roku od 14 mjeseci. Useljenje bi trebalo biti početkom 2. polugodišta 2003. godine. Od ove školske godine praktična nastava odvija se, osim u školi, i u oko 70 obrtničkih radionica i poduzeća diljem Međimurja.
Događaj školske godine 2002./2003. je polaganje kamena temeljca Gospodarske škole Čakovec - naše škole, naše nove zgrade škole. Položio ga je ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar 12. travnja 2003. godine.
Došao je kobni 13. rujna 2003. godine kada je u požaru u tajništvu škole izgorio sav inventar, uključujući dokumentaciju, računala, printere i ostali uredski pribor.
Otvorenje nove zgrade škole

 

Ministrica u krojačkom praktikumu
Sa svečanog otvorenja nove zgrade škole
Nova zgrada naše škole
Nakon 11 godina podstanarstva, skučenog prostora i siromaštva – krajem školske godine 2004./2005. dočekali smo PRESELJENJE u novu zgradu škole. Prvi dan školske godine 2005./2006. je 5. rujna 2005. Otvorenju je bila prisutna delegacija Vlade RH na čelu s premijerom dr. Ivom Sanaderom i resornim ministrom Draganom Primorcem. Bilo je i drugih članova Vlade RH, predstavnika županije i drugih uglednika. Na početku otvaranja učenicima se kratkim pozdravnim govorom obratio ravnatelj Vladimir Masten i zaželio im dobrodošlicu. Školu je otvorenom proglasio premijer dr. Ivo Sanader, a blagoslovio ju je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina.
Nova školska zgrada svojim velikim prostorom i izvrsnom opremljenošću dobro nam služi. Ukupna joj je neto korisna površina 2.993 m2, od čega na vanjske prostore otpada 356 m2. Učionice zauzimaju 1.300 m2, a njih čine: 10 učionica opće namjene, 3 manje učionice za razredne odjele učenika s poteškoćama u razvoju, 7 praktikuma i laboratorija, knjižnica, improvizirani staklenik u potkrovlju škole i 9 kabineta za nastavnike.
Praktična nastava odvija se djelomično u školi za krojače, frizere, pedikere i kozmetičare. Za poljoprivredna zanimanja praksa se odvija na ekonomiji u Mihovljanu, u vinogradu u Vučetincu te u laboratorijima i vinarskom praktikumu u zgradi škole.
Najbitniji događaj školske godine 2007./2008. je prijelaz učenika prometnog smjera iz TIOŠ-a (vozač, prometni tehničar, tehničar za logistiku i špediciju) i učenika zanimanja pismoslikar iz GŠC-a u našu školu. Zbog dolaska učenika novih zanimanja u školi radi (trajno ili kao vanjski suradnici) veći broj profesora iz TIOŠ-a i GŠC-a.
Drugi bitan događaj je sudjelovanje na projektu „Organizacija ekonomskog klastera za ruralni prostor za bivše i sadašnje studente (učenike) Kmetijske šole Grm Novo Mesto i Gospodarske škole Čakovec" iz Phare Interreg IIIA EU fonda. Iz tog fonda smo dobili sredstva u iznosu 142.702 € za provođenje projekta. Cilj projekta (s naše strane) bio je revitalizacija nepravedno zapostavljene sorte vina Moslavac-Šipon. U projektu je pod vodstvom ravnatelja Vladimira Mastena sudjelovao veći broj suradnika iz škole kao i vanjskih stručnjaka. Ovim projektom stekli smo vrlo bitno iskustvo u provođenju projekata iz EU fondova, a škola je dobila i značajna financijska sredstva te opremu potrebnu za provođenje projekta.
Školske godine 2008./2009. dovršen je spomenuti EU projekt. Završetkom projekta u Gospodarskoj školi dobivena je zaštita međimurske robne marke vina Pušipel.
Početkom iste školske godine nabavljena su suvremena nova računala i računalni projektori kojima su opremljene učionice i kabineti škole. Time je bitno poboljšana i osuvremenjena nastava. Sva računala spojena su na internet, a time je još olakšan pristup podacima potrebnim za nastavu. Drugi bitan događaj je modernizacija strojnog parka škole nabavkom novog suvremenog traktora Hurliman snage 60 kW. On će bitno olakšati obradu poljoprivrednih površina i pomoći učenicima poljoprivrednih zanimanja na praktičnoj nastavi.
Naši frizeri na Državnom natjecanju frizera u Opatiji 2006. godine
Naši učenici na jednom od državnih natjecanja
Da bi se ilustrirale aktivnosti koje su učenici i njihovi mentori provodili kroz cijelu povijest naše škole, dovoljno je nabrojiti dio aktivnosti poduzetih u školskoj godini 2008./2009. Evo liste nekih aktivnosti:
 • u školi su održana županijska natjecanja iz kemije, stranih jezika i biologije.
 • bili smo domaćin međužupanijskog natjecanja frizera.
 • nastup aranžera na 12. međunarodnom natjecanju Barok, cvijeće i glazba u Varaždinu
 • na priredbi Eko-etno Hrvatska u Zagrebu, vlastitim kreacijama, nošnjama i izradom korsaža sudjelovali su naši zadrugari i njihovi mentori.
 • istoga dana na Danima mode i ljepote u Zagrebu predstavile su se naše učenice kolekcijom Kravata kao geometrijski motiv.
 • organizirano je predstavljanje škole na Čakovečkoj televiziji.
 • održana je radionica Izrada adventskog vijenca
 • državna smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje održana je na Malom Lošinju na temu Izrada domaće obojene tjestenine. Naravno, sudjelovali su naši zadrugari i njihovi mentori.
 • u Poreču je održana 20. državna smotra učeničkih zadruga na kojoj su nastupili naši zadrugari
 • bili smo na Jeseni u Kraljevu vrtu u Čakovcu
 • zadrugari aranžerske sekcije izrađivali su aranžmane za Dan svih svetih
 • na sajmu MESAP – beauty u Nedelišću organizirana je modna revija s kolekcijama Mala crna haljina i Kravata kao geometrijski oblik. Na istom sajmu su se zadrugarke natjecale u izradi vjenčanog buketa. Na kraju sajma su zadrugari prikazali kreiranje svečanih i revijskih frizura te moderne tehnike šišanja kose.
 • naše zadrugarke posjetile su Sajam vjenčanja u Zagrebu.
 • za priredbu Noć u muzeju su zadrugarke aranžerske sekcije uredile interijer.
 • za izložbu udruge Zlatne ruke su zadrugarke aranžerske sekcije uredile interijer.
 • radionica HUUZ-a Izrada košarica i aranžiranje za Uskrs održana je u našoj školi
 • u Zadru su održani Dani odjeće 2009 uz sudjelovanje naših zadrugarki
 • bili smo na državnom natjecanju u aranžiranju
 • 4. svibnja 2009. održan je Dan škole. Na prigodnoj priredbi prikazana je modna revija tekstilaca i frizera, izvedena je priredba te su odigrani susreti maturanata i profesora u različitim sportovima.
 • naši učenici su sudjelovali na prigodnoj priredbi za Božić
 • članovi dramske grupe nastupili su na smotri LiDraNo
 • u svibnju je u školi je održana Smotra zadruga (za našu županiju) gdje su se naše zadrugarke svojim radovima iz tekstila plasirale na državnu smotru
 • učenici škole bili su u Grazu (pod vodstvom profesorica njemačkog jezika), izrađivali panoe na teme iz astronomije i za Dan voda i sl.
Na kraju, treba reći da je naša škola – njezini učenici i djelatnici – od samog osnutka svojom aktivnošću vrlo prisutna u javnosti Međimurske županije, ali i šire.
Opširniju povijest škole možete naći u privitku ove rubrike.


 Povijest skole - opsirno.doc

preskoči na navigaciju