« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost
Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.
MEĐIMURSKA KUHINJA
NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST
IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA
Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.
Autor: Josip Bajsić
MESO Z TIBLICE
Sastojci za 10 obroka:
Svinjski but 1,5 kg
Slanina 1 kg
Sol 0,1 kg
Luk 0,3 kg
Feferoni 0,1 kg
Voda 2 l
Češnjak 0,03 kg
Papar u zrnu 6 zrna
Šećer 0,02 kg
Priprema mesa:
Meso dobro posolite te ga stavite u rasol da odstoji 21 dan. Preporuča se da meso u rasolu nekoliko puta okrenete. Nakon tri tjedna meso operete, osušite i stavite u dim 5 - 6 dana. Dimljeno meso sušite tri tjedna na propuhu, operete ga u toploj vodi i kratko prokuhate. Nakon toga meso malo zapečete u limu za pečenje i ostavite da se ohladi.
Priprema slanina:
Svinjsku slaninu narežete na komade i kuhate u vreloj vodi oko 1 sat. Izvadite slaninu iz vode i dobro ju ohladite. Skinete kožu i režete na manje komade, a zatim ju sameljete (nekad se slanina sjeckala nožem). Mljevenu slaninu dobro posolite i umijesite i tako dobijete slanine, koje zatim stavljate u tiblicu. Prvo stavljate sloj slanina, zatim meso, pa opet slanine i meso sve dok ne popunite tiblicu. Treba paziti da se slanine dobro nagnječe i istisne sav zrak, a meso se ne smije međusobno dodirivati. Meso u tiblici dozrijeva 3 mjeseca, a nakon dozrijevanja može se rezati na ploške i poslužiti.
*tiblica – veća drvena ili emajlirana posuda osobita oblika (krnjeg stošca) u kojoj se meso konzervira u prethodno pripremljenoj slanoj kosanoj masti, tzv. slaninama