« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost
Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.
MEĐIMURSKA KUHINJA
NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST
IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA
Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.
Autor: Josip Bajsić
SLATKI SIR
Sastojci za 10 obroka:
Mlijeko 3 l
Voda 5 cl
Sirište 1 žlica
Sol 20 g
Postupak:
U vodi razrijedite sirište i ulijete u malo ugrijano mlijeko. Ostavite na toplom mjestu da se zasiri. Kada se zgusne, sir križno prerežete da se digne sirutka. Zatim ga stavite u zdjelice i malo potisnete, posolite (½ žličice soli) s jedne i druge strane. Ostavite da stoji 1 dan nakon čega se može jesti. Ako stoji više dana, dobije se raskuženi sir.
Napomena:
Umjesto sirišta - ekstrakta, nekada se sirište radilo kod kuće na sljedeći način: u 500 ml vode ulijte 10 ml octa i stavite u svinjski želudac (unutarnja kožica se prethodno osušila). Ostavite da se kvasi. Tom tekućinom podlijevajte mlijeko i dobit ćete slatki sir.