preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema školeKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja
Uvodna konferencija za medije

U petak, 8. svibnja u velikoj vijećnici Međimurske županije održana je promocija projekta ČK - VOZIMO koji provodi Gospodarska škola Čakovec u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom komorom i poslodavcima te gradovima Čakovec i Mursko Središće.

Promociji projekta nazočili su načelnici i načelnice općina, predstavnici romskih zajednica i udruga, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predstavnici Gospodarske škole te ostali uvaženi gosti.

Međimurska županija u 2016. godini imala je 4.665, a 2017. 3969 nezaposlenih (razina 2008). Na tržištu rada postoji velika potražnja za nekim zanimanjima, jer se redovnim obrazovanjem ne ‘producira’ dovoljno kadrova.

Zadovoljiti potrebe za radnicima je moguće uključivanjem odraslih u obrazovanje za zapošljavanje i prekvalifikacijom teže zapošljivih kategorija, kao i aktiviranjem pripadnika marginaliziranih skupina koji nisu uključeni u svijet rada. 

U Strategiji razvoja ljudskih potencijala Međimurske županije istaknuti su Romi, a i dio je i dugotrajno nezaposlenih mladih. 

Projektom ‘ČK-VOZIMO’ želi se povećati zapošljivost spomenutih ranjivijih skupina. Partneri, članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Međimurske županije pripremit će i provesti inovativne inicijative i pristupe za poticanje zapošljavanja što je usklađeno s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima Međimurske županije. 

Izuzetno dobra vijest je to što se nedavno zaposlilo čak 9 stanovnika romske nacionalne manjine iz Sitnica. Zahtijevanje kvalifikacije rezultira i većim plaćama što će biti vrlo motivirajuće za mlade ljude koji dolaze, rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Specifični cilj projekta je obrazovati 56 članova ciljanih skupina - dugotrajno nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine i mladih bez kvalifikacija ili sa suficitarnim zanimanjima za vozača teretnih vozila C kategorije, a učenike i roditelje u OŠ i SŠ profesionalnom orijentacijom usmjeriti na odabir konkurentnih zanimanja.

Osobe ciljnih skupina će stjecanjem prve kvalifikacije, ili prekvalifikacijom povećati kompetencije i zapošljivost na tržištu rada županije, što je glavna aktivnost.

Uspjeh ovisi o pripremi i suradnji s partnerima: HZZ-om, Obrtničkom komorom, poslodavcima i lokalnom samoupravom (gradovi Čakovec i Mursko Središće su partneri), kao i aktivnostima ‘Kluba za obrazovanje i zapošljavanje’.

Te aktivnosti su usmjerene na osnaživanje i motiviranje pripadnika ranjivih skupina za aktivaciju i ulazak u procese obrazovanja i svijet rada uz pomoć radionica: Samopouzdanje i motivacija za posao, Životopis i molba, Razgovor za posao, Informatička pismenost, Kratki tečaj stranog jezika, Informiranje o školovanju za 700 učenika i 400 roditelja OŠ i SŠ u Međimurskoj županiji i Individualno savjetovanje.

Zbog inertnosti i skeptičnosti pripadnika romske nacionalne manjine prema zapošljavanju i obrazovanju, održat će se 12 radionica informiranja i motiviranja po svim romskim naseljima u Međimurskoj županiji. Pedagoške i stručne službe škole i partnera će pripremiti kriterije za odabir prema kojima ćemo zaprimiti i obraditi prijave i odabir kandidata, te formirati obrazovne skupine.

Osposobljavanje će trajati do 30 mjeseca s 28 polaznika u 2 grupe (osobe s OŠ ili s nepotpunom SŠ). Završetkom će steći kvalifikaciju vozača motornih vozila C kategorije što je 3. stupanj HKO-a.

Za kvalitetnu i uspješnu edukaciju će se učionice opremiti nastavnim sredstvima, a radionice alatima i materijalima za vježbe. Po završetku će se izvršiti evaluacija rezultata i ciljeva radi praćenja posebnih pokazatelja o broju završenih polaznika, kao i okrugli stol ‘Važnost cjeloživotnog učenja’ sa svim sudjelujućima na projektu.

U prilogu su dokumenti za prijavu.

preskoči na navigaciju