preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema školeKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja
O projektu ČK-VOZIMO

SAŽETAK

Europski socijalni fond
Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali  2014. – 2020.

PARTNERI

  • Obrtnička komora Međimurja
  • HZZ-PU Čakovec
  • Grad Čakovec
  • Grad Mursko Središće

Ciljevi projekta

Obrazovati 56 članova ciljnih skupina (dugotrajno nezaposleni mladi ili pripadnici romske nacionalne manjine) za vozača motornih vozila (besplatno za polaznike)

Planirani početak nastave: oko 10.9.2018.

SVRHA I OPRAVDANOST PROJEKTA

U RH 30,81% stanovništva nema ključne životne kompetencije (osobe bez ili samo sa OŠ), a samo 2,6% ih je uključeno u obrazovanje odraslih (Eurostat).

Međimurska županija (MŽ) je u 2016. imala 4.665, a 2017. 3969 nezaposlenih (razina 2008.). Na tržištu rada postoji velika potražnja za nekim zanimanjima, jer se redovnim obrazovanjem ne "producira" dovoljno kadrova. Zadovoljiti potrebe za radnicima je moguće uključivanjem odraslih u obrazovanje za zapošljavanje i prekvalifikacijom težezapošljivih kategorija, kao i aktiviranjem pripadnika marginaliziranih skupina koji nisu uključeni u svijet rada.

U Strategiji razvoja ljudskih potencijala MŽ (SRLP MŽ) istaknuti su Romi, a i dio je i dugotrajno nezaposlenih mladih. Marginalizaciju ovih skupina, a posebno Roma, generira nepovoljni obrazovni i socijalni status: „u MŽ od 5732 korisnika stalne socijalne pomoći 4254 dolazi iz romske nacionalne manjine. Procjenjuje se da od 6500 Roma njih 76% živi u apsolutnom siromaštvu.“(CZSS ČK 2015.)

HZZ PU ČK je u "Preporuci za obrazovnu i upisnu politiku MŽ" naveo najtraženija zanimanjima među kojima je i vozač motornih vozila. Trenutno je na HZZ-u potražnja za 2168 radnika od toga se traži 59 vozača (oko 3%).

Projektom ČK-VOZIMO želimo povećati zapošljivost spomenutih ranjivijih skupina. Partneri, članovi LPZ MŽ će pripremiti i provesti inovativne inicijative i pristupe za poticanje zapošljavanja što je usklađeno s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima MŽ (opći cilj).

Specifični cilj projekta je obrazovati 56 članova ciljnih skupina (dugotrajno nezaposleni pripadnici romske nacionalne manjine - 41 osoba i mladi bez kvalifikacija ili sa suficitarnim zanimanjima - 15 osoba) za vozača teretnih vozila C kategorije, a učenike i roditelje u OŠ i SŠ profesionalnom orijentacijom usmjeriti na odabir konkurentnih zanimanja, čime ćemo doprinijeti učinkovitijoj provedbi SRLP MŽ. Osobe ciljnih skupina će stjecanjem prve kvalifikacije, ili prekvalifikacijom povećati kompetencije i zapošljivost na tržištu rada MŽ, što je glavna aktivnost. Uspjeh ovisi o pripremi i suradnji sa partnerima: HZZ-om, Obrtničkom komorom, poslodavcima i lokalnom samoupravom (gradovi Čakovec i Mursko Središće su partneri), kao i aktivnostima Kluba za obrazovanje i zapošljavanje. Te aktivnosti su usmjerene na osnaživanje i motiviranje pripadnika ranjivih skupina za aktivaciju i ulazak u procese obrazovanja i svijet rada (radionice: Samopouzdanje i motivacija za posao, Životopis i molba, Razgovor za posao, Informatička pismenost, Kratki tečaj stranog jezika, Informiranje o školovanju za 700 učenika i 400 roditelja OŠ i SŠ u MŽ i Individualno savjetovanje).

Osim partnera preko kojih ćemo doprijeti do polaznika i poslodavaca, koristiti ćemo i javna glasila za obavještavanje o početku projektnih akivnosti. Zbog inertnosti i skeptičnosti pripadnika romske nacionalne manjine prema zapošljavanju i obrazovanju, odlučili smo održati 12 radionica informiranja i motiviranja po svim romskim naseljima u MŽ. Pedagoške i stručne službe škole i partnera će pripremiti kriterije za odabir prema kojima ćemo zaprimiti i obraditi prijave i odabir kandidata, te formirati obrazovne skupine.

Osposobljavanje će trajati do 30 mjeseci sa po 28 polaznika u 2 grupe (osobe sa OŠ ili sa nepotpunom SŠ). Završetkom će steći kvalifikaciju vozača motornih vozila C kategorije što je 3. stupanj HKO-a.

Za kvalitetnu i uspješnu edukaciju će se učionice opremiti nastavnim sredstvima, a radionice alatima i materijalima za vježbe. Po završetku će se izvršiti evaluacija rezultata i ciljeva radi praćenja posebnih pokazatelja o broju završenih polaznika, kao i okrugli stol Važnost cjeloživotnog učenja sa svim sudjelujućima na projektu.

Vidljivost se osigurava promidžbenim konferencijama, objavama na lokalnom radiju, televiziji, novinama i nastupom na sajmovima s inf. materijalima. Aktivnosti i obavijesti će se redovno objavljivati na web-stranicama škole i partnera.

Projekt je u skladu sa:

a) Strategijom Europa 2020 i Uredbom Vijeća EU o Novoj agendi za obraz. odraslih

b) nacionalnim dokumentima:

Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije

Dokument Desetljeće za Rome

c) dokumentima MŽ:

Razvojnom strategijom MŽ 2011.-2013.(produženo do 2020.)

C2-P1 - Smanjivanje neravnoteže u ponudi i potražnji na tržištu rada M2-6

P3 - Unaprjeđenje uvjeta i poboljšanje kvalitete života socijalno marginaliziranih skupina M1-2.

Naši ciljevi su podudarni i sa SRLP MŽ:

  • C2 - Razvoj vještina za smanjivanje neravnoteže u ponudi i potražnji na tržištu rada -M:1,3,4,6
  • C3 - Promicanje društvene uključenosti i jednakih mogućnosti
  • M1 - Jačanje socijalne integracije marginaliziranih društvenih skupina.

Projektom doprinosimo uz ostvarivanje gornjih dokumenta i Akcijskom planu uključivanja Roma MŽ:

M1 - Omogućavanje odraslim Romima oba spola završavanje OŠ i osposobljavanje za prvo zanimanje

M2 - Zapošljavanje i uključivanje u gospodarski život.

 

Škola kao uspješni prijavitelj za potpore u različitim programima EU

Uspješno smo proveli 3 projekta u IPA programima (KŠGGŠČ 163.000€, Agronet 288.000€, Agrofutura 310.000€, cca= 5.676.300 kn).

U Operativnom programu Razvoj ljudskih potencijala od 2015. do 2017. završili smo 2 projekta (Promocija zanimanja - Na stolu=396.000 kn i Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih -f aza II - Agroeduca=2.516.000 kn).

U EU projektima mobilnosti bili smo nositelj 5 programa (784.000€) i 4 programa partneri (586.000€). Trenutno smo započeli novi ciklus ovih programa u vrijednosti još 532.000 €.

Sa ovim projektom je to ukupno oko 24.800.000 kn prihoda od EU projekata, a škola je u vrijeme izgradnje koštala 22.500.000 kn.

Gospodarska škola primila je Erasmus+ povelju za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju što nam omogućava skraćene postupke u prijavi na te programe do 2020. godine.

 

KONZULTACIJE

 

"Poštovani polaznici obrazovanja odraslih i projekta Čk-vozimo,
javite se profesorima na konzultacije kako bi se privelo kraju obrazovanje za vozača i položili ispiti. Riješite i položite ispite tijekom siječnja i veljače. U prilogu objavljujem popis profesora i popis vas učenika koji morate položiti svatko svoje ispite.
Popis profesora možete preuzeti ovdje.
Popis učenika možete preuzeti ovdje.
preskoči na navigaciju