« Prosinac 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost
Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.
MEĐIMURSKA KUHINJA
NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST
IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA
Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.
Autor: Josip Bajsić
HLADETINA
Sastojci za 10 obroka:
Svinjske nogice 500 g
Svinjske kožice 500 g
Svinjski repovi 500 g
Lovorov list 3 lista
Mrkva 100 g
Peršin (korijen) 100 g
Papar u zrnu 3 g
Crvena paprika 2 g
Sol 20 g
Češnjak 5 g
Luk crveni 100 g
Postupak:
Svinjske nogice, repove i kožice narežete (nasiječete) te kratko blanširate (prokuhate). Vodu odlijete, meso operete, ponovno ulijete hladnu vodu i pristavite da se kuha uz dodatak luka (u komadu), češnjaka (u komadu), lovorovog lista, papra, soli, mrkve i peršina. Kuhajte na laganoj vatri 4 - 5 sati. Ne smijete dolijevati vodu. Kuhano meso rasporedite u posude i zalijete procijeđenom i, prema potrebi, začinjenom juhom. Ostavite na hladnom mjestu dok se hladetina ne stegne. Po želji ju posipajte crvenom paprikom i servirajte s crvenim lukom narezanim na ploške.