preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema škole







Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja












MESO Z TIBLICE

Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost

  • odlukom o financiranju br. HR.1.1.11-0181 od 23. 6. 2015.
  • pozivom na dostavu projektnih prijedloga Obrazovanje za poduzetništvo i obrt, u okviru prioritetne osi Podrška pristupu održivom zapošljavanju i prilagodljivosti radne snage Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013.
  • Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78,10 000 Zagreb, u ulozi Upravljačkog tijela
  • Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata EU, Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, u ulozi provoditelja poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.

 

MEĐIMURSKA KUHINJA

NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST

IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA

Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.

Autor: Josip Bajsić

MESO Z TIBLICE

Sastojci za 10 obroka:
Svinjski but 1,5 kg
Slanina 1 kg
Sol 0,1 kg
Luk 0,3 kg
Feferoni 0,1 kg
Voda 2 l
Češnjak 0,03 kg
Papar u zrnu 6 zrna
Šećer 0,02 kg

Priprema mesa:
Meso dobro posolite te ga stavite u rasol da odstoji 21 dan. Preporuča se da meso u rasolu nekoliko puta okrenete. Nakon tri tjedna meso operete, osušite i stavite u dim 5 - 6 dana. Dimljeno meso sušite tri tjedna na propuhu, operete ga u toploj vodi i kratko prokuhate. Nakon toga meso malo zapečete u limu za pečenje i ostavite da se ohladi.
Priprema slanina:
Svinjsku slaninu narežete na komade i kuhate u vreloj vodi oko 1 sat. Izvadite slaninu iz vode i dobro ju ohladite. Skinete kožu i režete na manje komade, a zatim ju sameljete (nekad se slanina sjeckala nožem). Mljevenu slaninu dobro posolite i umijesite i tako dobijete slanine, koje zatim stavljate u tiblicu. Prvo stavljate sloj slanina, zatim meso, pa opet slanine i meso sve dok ne popunite tiblicu. Treba paziti da se slanine dobro nagnječe i istisne sav zrak, a meso se ne smije međusobno dodirivati. Meso u tiblici dozrijeva 3 mjeseca, a nakon dozrijevanja može se rezati na ploške i poslužiti.


*tiblica – veća drvena ili emajlirana posuda osobita oblika (krnjeg stošca) u kojoj se meso konzervira u prethodno pripremljenoj slanoj kosanoj masti, tzv. slaninama

preskoči na navigaciju