« Veljača 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost
Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.
MEĐIMURSKA KUHINJA
NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST
IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA
Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.
Autor: Josip Bajsić
JUHA OD VRGANJA S HAJDINSKOM KAŠOM
Sastojci za 10 obroka:
Temeljac ili voda 2,2 l
Vrganji 300 g
Hajdinska kaša (heljda) 300 g
Mast 100 g
Brašno 100 g
Sol 20 g
Papar 2 g
Kiselo vrhnje 60 cl
Postupak:
Hajdinsku kašu (heljdu) stavite kuhati u slanu vodu. Vrganje očistite, narežete na ploške, kratko prokuhate i ocijedite. Kad je kaša kuhana, dodate vrganje, sol, papar i pripremljenu zapršku od brašna i masti.Na kraju dodate kiselo vrhnje, prokuhate juhu i posipate sjeckanim peršinom. Juhu servirate vruću.