« Veljača 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost
Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.
MEĐIMURSKA KUHINJA
NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST
IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA
Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.
Autor: Josip Bajsić
PRETEPENI GRAH
Sastojci za 10 obroka:
Grah (suhi) 500 g
Luk 100 g
Kiselo vrhnje 50 cl
Češnjak 15 g
Brašno 100 g
Svježa paprika 100 g
Sol 30 g
Papar u zrnu 5 g
Lovorov list 2 kom
Jabučni ocat 3 cl
Voda 2,7 l
Kiselo mlijeko 0,1 l
Crvena mljevena paprika 1 g
Postupak:
Suhi grah namočite i ostavite da stoji. Ocijedite ga i stavite kuhati u čistu vodu. Kad ponovno prokuha, ocijedite ga, zalijete toplom vodom, posolite, dodate lovorov list, luk, papriku i češnjak. Kad grah omekša, onda se i zgusne. Zatim izmiješate vrhnje, brašno i mlijeko da dobijete pritep koji dodate kuhanom grahu. Ponovno ga prokuhate i prema potrebi zakiselite jabučnim octom. Može se servirati kao toplo i hladno jelo.