preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema školeKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan otvorenih vrata Gospodarske škole 2019.
Autor: Velimir Posavec, 9. 5. 2019.

Središnji događaj - modna revija i dodjela modnih Oscara

Na ovogodišnjem Danu otvorenih vrata, koji je održan 7. svibnja 2019., učenici i nastavnici Gospodarske škole predstavili su brojne zanimljivosti. Bila je to prilika da se osmaši međimurskih osnovnih škola pobliže upoznaju sa zanimanjima za koja se učenici obrazuju u našoj školi.


Predstavljen im je tako dio praktične nastave učenika krojača, obućara, cvjećara, poljoprivrednog gospodarstvenika, vrtlara, pismoslikara, frizera, kozmetičara, pedikera, vozača motornog vozila, poljoprivrednog tehničara i tehničara za cestovni promet. Mogli su se okušati u izradi cvjetnog nakita u okviru radionice Vjenčane dekoracije koju je sa svojim učenicima vodila nastavnica Ljiljana Škrobar i sudjelovati u radionici Kemijska analiza vina i proizvodnja čipsa od jabuke koju je osmislila nastavnica Natalija Varga. Budući pismoslikari, predvođeni nastavnicama Ines Šarić i Rusom Trajkovom, približili su im proces crtanja i slikanja natpisa. U kozmetičkom praktikumu kozmetičari i pedikeri sa svojim nastavnicama Nevenkom Perin i Nikolinom Makovec pokazali su im svoje vještine šminkanja i manikure s masažom ruku, a frizerska su im umijeća predstavljena u frizerskom praktikumu gdje su nastavnice Nives Kocijan i Karmen Koroš s učenicima izrađivale frizure. Održana je i radionica iz informatike koju je vodio profesor Kristijan Fučko. Biciklopopravljaona se održavala na ulazu u školu, a u okviru sektora prometa gosti su se mogli okušati u vožnji simulatora. Proces izrade obuće sa svojim su im učenicima približile nastavnice Marija Lisjak i Ljiljana Šumečki. Zainteresirani su učenici od predstavnika tvrtke Haix mogli dobiti informacije o mogućnostima zaposlenja, stipendiranju, odrađivanju prakse u toj tvrtki i sl. U krojačkom su kabinetu, pod vodstvom nastavnica Ana-Marije Bogdanović i Dubravke Šantl, održane radionice Filcanje te Estetika odijevanja i konstrukcija odjeće.

No središnji je događaj i ove godine bila modna revija u okviru projekta Postani kreativan koji su lani pokrenule nastavnice iz sektora tekstila Jadranka Prošev i Katica Korunek. Ideja je toga sada već prepoznatljivog i hvalevrijednog projekta potaknuti kreativnost učenika osmih razreda izradom modnih skica odjevnih predmeta. Ovogodišnji je odaziv osnovnoškolaca bio četverostruko veći nego lani: pristiglo je 80-ak modnih skica iz 11 osnovnih škola. Odabrano je 13 najboljih skica prema kojima su učenici koji se obrazuju za zanimanje krojač sa svojim nastavnicama Prošev i Korunek sašili trinaest odjevnih kombinacija, a nosili su ih učenici Gospodarske škole. Autorima najuspjelijih skica i njihovim modelima ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko uručio je modne Oscare, a ostalim sudionicima projekta - modne medalje. Nakon revije upućena je zahvala poduzetnicama Danijeli Hodić iz tvrtke Dika štik Vratišinec i Jadranki Hlebec, vlasnici Studija mode Gornji Hrašćan, koje su donacijama tekstilnih materijala pomogle u realizaciji projekta. Vlasnica Studija mode Gornji Hrašćan Jadranka Hlebec u svojem obraćanju nazočnima pohvalila je provođenje projekta naglasivši kako je krojač danas deficitarno zanimanje te kako učenike posao u toj struci čeka čim završe srednjoškolsko obrazovanje. Ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko u svom je govoru istaknuo da su, osim krojača, danas deficitarna i poljoprivredna zanimanja, spomenuvši važnost povezivanja učenika s poduzetnicima, u konkretnom slučaju s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su iskazala interes za stipendiranjem učenika i nagrađivanjem tijekom odrađivanja stručne prakse.

Program je završio pjevnom točkom učenica Nensi Andrašec i Tene Herak. Vrijedi naglasiti da je koreografiju modne revije osmislila i s modelima uvježbala nastavnica Patricija Topolnjak.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 Izvor: Renato Vinko, ravnatelj


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju