preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema školeKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Erasmus+ projekt GI-Baj-Mo 3 - stručna praksa obućara u Italiji
Autor: ŽELJKA MIHALIC, 19. 3. 2019.

Učenici obućarske struke iz čakovečke Gospodarske škole Filip Makšadi, Katja Gregorinčić, Nikolina Košir, Sara Baksa, Paulina Balog, Nikolina Međimurec i Stela Igrec posjetili su školu I.T.T. Montani u gradu Fermo u Italiji, uz stručno vodstvo nastavnice Marije Lisjak. Tamo su proveli dva tjedna odrađujući praktičnu nastavu u sklopu projekta Erasmus+, Gi-Baj-Mo 3.


Cilj projekta bio je upoznati se sa suvremenim tehnologijama u obućarstvu, ali i ponoviti stare. Tako su se upoznali sa suvremenim metodama prodaje i marketinga u obućarstvu, koristeći 3d metode prikaza obuće koje imaju za svrhu što vjernije prikazati obuću prilikom on-line kupovine.

Osim 3d skeniranja gotove obuće, upoznati su s inovativnim materijalima u industriji obuće te s idejom da se različiti materijali iz drugih industrija također mogu koristiti u obućarskoj struci (npr. omot za električne kablove korišten je za izradu "Jordan" patika, različiti tekstili od kojih se izrađuje namještaj  također mogu biti korišteni  i za izradu dijelova obuće i dr.).

Svaki od učenika u školskoj je radionici imao priliku izraditi pola para obuće. U ovom dijelu učenici su sastavljali gornje i donje dijelove obuće na principu koji se u današnje vrijeme koristi u obućarskoj industriji.

            U slobodno vrijeme učenici su upoznali bogatu kulturu gradova Fermo i Ankona. Posjetili su ogromne vodene podzemne tankove iz starih rimskih vremena, Muzej inovacije i industrijalizacije u kojem se nalazila prva praktična radionica za strukovna zanimanja, s obzirom na to da je škola I.T.T. Montani Fermo nastala 1854. g. te je kao takva bila prva škola u Italiji koja je započela sa strukovnim obrazovanjem.

            Učenike se ovim projektom, između ostalog, želi potaknuti na kritičko promišljanje i poštovanje različitih kultura. Želi im se pružiti prilika da upoznaju i dožive nešto novo, da nauče funkcionirati u multikulturalnom okruženju i pokušaju komunicirati na talijanskom i engleskom jeziku. Ovo je ujedno prilika da se nauče brinuti za sebe i druge oko sebe, da razviju toleranciju prema ljudima koji ih okružuju, da budu snalažljiviji i sigurniji u sebe, što će im svakako dobro doći nakon što završe svoje srednjoškolsko obrazovanje.Izvor: Marija Lisjak


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju