preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema škole







Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja












Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Gi-Baj-Mo 3 - stručno usavršavanje u Italiji
Autor: Željka Mihalic, 29. 11. 2018.

U okviru ERASMUS+ projekta Gi-Baj-Mo 3, nastavnica naše škole Natalija Varga koja predaje strukovne predmete iz područja poljoprivrede bila je od 12. do 16. studenoga 2018. na stručnom usavršavanju u Italiji.U okviru ERASMUS+ projekta Gi-Baj-Mo 3, nastavnica naše škole Natalija Varga koja predaje strukovne predmete iz područja poljoprivrede bila je od 12. do 16. studenoga 2018. na stručnom usavršavanju u Italiji.


Usavršavanje se provodilo u Istituto Tecnico Statale „Ignazio Calvi“ u Finale Emiliji u pokrajini Modeni, a riječ je o školi u kojoj se obrazuju poljoprivredni tehničari, i to petogodišnji smjerovi - vinogradarstvo i enologija te upravljanje okolišem i teritorijem.

U sklopu usavršavanja opažala je nastavu različitih predmeta kao što su proizvodnja hrane, enologija, tloznanstvo, uzgoj drvenastih kultura, procjena zemljišta, upravljanje okolišem. Na pojedinim predmetima profesori i učenici predavanja i prezentacije održavali su na engleskom jeziku.

S obzirom na to da se u sklopu škole nalaze poljoprivredne površine s voćnjacima, vinogradima, rasadnicima, plastenicima i malom farmom, a u školi laboratoriji kemije, biologije, tloznanstva i enologije, nastava je usko povezana s vježbama i praksom.

Tijekom mobilnosti zajedno s učenicima i profesorima sudjelovala je na konferenciji na temu „PDO i PGI product of Emilia Romagna“ na kojoj su gostovali proizvođači zaštićenih proizvoda s oznakama izvornosti i geografskog porijekla. Proizvođači PDO i PGI proizvoda moraju se pridržavati strogih pravila koja su navedena u propisima o proizvodnji. Najpoznatiji su proizvodi iz te regije ocat Aceto balsamico di Modena, sir Parmigiano Reggiano, salama Mortadella Bologna i kruške iz Emilije Romagne.

U sklopu jednodnevne izvanučioničke nastave posjetila je komunu San Patrignano koja se nalazi u Riminiju. To je neprofitna humanitarna organizacija civilnog društva za suzbijanje širenja ovisnosti kod djece i mladih u Italiji. Terapeutski program temelji se na obrazovanju i rehabilitaciji. U sklopu udruge provode se razne radionice i aktivnosti vezane uz stočarstvo, vrtlarstvo, vinogradarstvo, građevinarstvo, strojarstvo, osobne usluge, kulinarstvo i dr., pa se svaki stanovnik komune može osposobiti za novi život.

Slobodno vrijeme bilo je rezervirano za upoznavanje znamenitosti Finale Emilije i istraživanje lokalnih običaja te gastronomskih delicija. Finale je 20. svibnja 2012. pogodio potres koji je uništio i oštetio nekoliko vrijednih povijesnih građevina, primjerice Torre dei Modenesi (satni toranj) te veći dio dvorca i katedrale. Na zgradama su i danas vidljive posljedice toga razornog potresa.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju