« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Učenici 4. razreda, smjer poljoprivredni tehničar opći, Lucija, Patrik, David i Dorijan u pratnji profesorice Vesne Stunković započeli su novu školsku godinu u Španjolskoj.
U razdoblju od 28. kolovoza do 8. rujna 2018., u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom GiBajMo3, obavljali su dvotjednu stručnu praksu u vinogradu i vinariji La Bodega De Las Estrellas u gradu Valdepenasu, Castilla la Mancha.
Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te omogućuje učenicima obavljanje stručne prakse u inozemstvu u trajanju od dva tjedna do godinu dana.
Cilj je programa poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi te pružanje prilika učenicima u programima strukovnog obrazovanja za usavršavanje u inozemstvu.
Na taj se način učenicima u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pruža mogućnost stjecanja radnog iskustva u inozemstvu, pri čemu se stječu nove vještine i znanja, povećava mogućnost zapošljavanja i olakšava prelazak iz sustava obrazovanja i osposobljavanja prema zaposlenju.
U zemlji Don Quijotea vino igra vrlo važnu ulogu u ekonomskom i kulturnom smislu i tom se području proizvodi gotovo polovica vina u odnosu na cijelu Španjolsku. Grad Valdepenas, poznat kao grad vina, ima vrlo važnu ulogu u promociji vina te se svake godine na početku berbe održava Tjedan berbe grožđa i mladog vina tijekom kojeg posjetitelji iz drugih dijelova Španjolske imaju priliku uživati u slavlju i održavanju tradicije vinogradarstva i vinarstva te regije.
Učenicima je to bila jedinstvena prilika da iz prve ruke nauče o španjolskom vinogradarstvu i vinarstvu, koje se vrlo razlikuje od međimurskog vinogradarstva, i to prvenstveno zbog suhe klime u kojoj se uzgajaju vinova loza i njegovanja tradicionalnog načina proizvodnje vina.
Obiteljska vinarija La Bodega De Las Estrellas njeguje tradicionalni način uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u amforama, Tinajas, koristeći ekološki i biodinamički način uzgoja vinove loze i proizvodnju prema kozmičkom kalendaru. Učenici su u vinogradu imali priliku naučiti o načinu održavanja tla, uzgojnim oblicima, načinu organizacije ručne berbe grožđa, vidjeti strojnu berbu grožđa, sudjelovati u pripremi grožđa za karbonsku maceraciju, primarnoj preradi grožđa, kontrolirati alkoholnu fermentaciju, naučiti nove sorte grožđa kao tempranillo, airen, garnacha, verdejo, macabeo.
Isto tako učili su o različitim načinima promocije vinarije. Zbog velike konkurencije i količine vina koja se proizvode u toj regiji ponekad je teško pronaći put prema potrošaču i zbog toga je vrlo važno biti jedinstven i prepoznatljiv.
Osim radnog dijela, posjetili su Madrid, njegove kulturne znamenitosti, stadion Real Madrida - Santiago Bernabéu, obližnje gradove Almagro i Ciudad Real, nacionalni park Lagunas de Ruidera.
Kući su se vratili obogaćeni novim znanjima i vještinama, ali i saznanjima o drugoj kulturi, običajima i jeziku.
Vrijedi spomenuti da su domaćini pohvalili vrijedne ruke naših učenika Lucije, Patrika, Davida i Dorijana.
Nuestros chicos de prácticas ya están de vuelta en Croacia, solo nos queda darles las gracias una vez más por su trabajo e interés. ¡Muchas gracias!😊
Fotografije sa stručne prakse učenika mogu se vidjeti na Facebook stranici projekta Erasmus+ GiBajMo, a na toj se stranici može doznati i gdje su na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ projekta GiBajMo3 bili i ostali učenici Gospodarske škole.
https://www.facebook.com/Erasmus-Gibajmo-1475824349392787/?ref=bookmarks