« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Tema susreta: Razlozi emigracija i enogastronomija
1. dan: 9. 12. 2012.
Naš put započeo je u zimskoj idili. Autom smo stigli do Maribora gdje nas je čekao kombi (Goopti) koji nas je vozio do aerodroma u Veneciji. Prvi put putovali smo avionom, a prtljaga nam je bila preteška te je uslijedilo vaganje prtljage, trpanje u džepove i bacanje manje potrebnih stvari. U avionu su nas stjuardese o svemu obavještavale i prije nego smo se snašli, avion je sletio u Palermo. Od Palerma do Milazza vozili smo se vlakom i u 22.40 stigli u Milazzo, grad s oko 30 000 stanovnika, smješten na obali Tirenskog mora. Tu smo se smjestili kod naših domaćina.
2. dan: 10. 12. 2012.
Nakon uvodne riječi ravnateljice i međusobnog upoznavanja, naš prvi radni dan započeo je prezentacijama o migracijama stanovništva u Europi.
Isto tako, mogli smo čuti priču jednog emigranta koji je kao maleni dječak s roditeljima otišao u Australiju, ali na kraju se ipak odlučio vratiti kao odrastao čovjek. Nakon toga razgledali smo grad i tvrđavu s koje se pruža pogled na prekrasnu plažu na Tirenskom moru.
3. dan: 11. 12. 2012.
Tema našeg drugog susreta bila je enogastronomija. Dan smo proveli na izletu. Posjetili smo farmu crnih svinja koje žive u prirodnom okruženju. Posjetili samo malu siranu gdje su nam demonstrirali kako se proizvodi sir, a imali smo ga priliku i kušati. Nakon obilnog ručka s talijanskim specijalitetima vratili smo se u školu gdje je slijedio nastavak prezentacija škola o migracijama.
4. dan: 12. 12. 2012.
Posjetili smo Etnu. Vulkan Etna najviši je i najaktivniji vulkan u Europi, izdiže se na 3 320 metara nadmorske visine, često eruptira, a 2012. godine zabilježene su 4 erupcije. Iznenadili smo se kada smo vidjeli da je na Etni snijeg (i to puno snijega). Popeli smo se do jednog manjeg kratera i saznali ponešto o erupcijama vulkana.
Nakon toga posjetili smo grad Taorminu, poznato turističko središte. Slobodno vrijeme proveli smo u razgledavanju grada i njegovih znamenitosti.
Simbol Sicilije - Trinacria
5. dan: 13. 12. 2012.
Nakon dva sata vožnje brodom stigli smo do otoka Saline. Na otoku se uzgaja vinova loza, sorta Malvazija.
Posjetili smo muzej emigracije gdje smo vidjeli i čuli razloge odlaska sa Sicilije. Razloga je bilo više,a jedan od njih bila je i filoksera koja je poharala otok. Danas se na otoku uzgaja Malvazija, a proizvodi se na ekološki način. Malvazija se najčešće koristi za proizvodnju poluslatkih i slatkih vina, a servira se na kraju uz kolače od badema ili sezama. Besplatno smo se najeli mandarinki koje na Siciliji rastu na svakom koraku. Osim mandarinki na otoku se uzgajaju i kapare koje smo imali prilike kušati za ručak.
Još jedan krater- Pollaracrater
Besplatna berba mandarinki.
Portugal, Hrvatska i Španjolska
6. dan: 14. 12. 2012.
Naše dojmove obradili smo zajedno s našim kolegama iz drugih zemalja i sve to saželi u prezentacije. Prezentirali smo dojmove i podijelili ih s ostalim kolegama i nastavnicima. Dan je završio u veseloj atmosferi. U atriju škole plesali smo, družili se i opraštali od novostečenih prijatelja.
7. dan: 15. 12. 2012.
U jutarnjim satima zajedno s poljskim i litvanskim timom krenuli smo minibusom do aerodroma u Palermu. Poučeni iskustvom, pripremili smo svoju prtljagu u skladu s pravilima Rayanaira, ali opet smo morali prepakirati ili baciti dio stvari. U Čakovec smo stigli u kasnim večernjim satima gdje su nas dočekali naši nestrpljivi roditelji.
Torbu možemo nagurati, ali izvaditi…
Comenius tim:
profesori: Vesna Stunković i Velimir Posavec
učenici: Marta Glavak i Mihael Tišler, 4 PT
U prilogu se nalazi prezentacija - Croatian emigration