2019-03-17 22:50:33

Obilježeno 25 godina Gospodarske škole

U nazočnosti bivših i sadašnjih učenika i zaposlenika škole, brojnih uzvanika i gostiju 15. ožujka 2019. obilježeno je 25 godina djelovanja Gospodarske škole u Čakovcu.

Program je počeo okruglim stolom u sklopu kojeg su zanimljive priče i razmišljanja s nazočnima podijelili Petar Novački, prvi ravnatelj škole, Vladimir Masten, najdugovječniji ravnatelj škole, danas nastavnik strukovne skupine predmeta, jedna od prvih nastavnica u Gospodarskoj školi - Vesna Stunković te bivši učenici koji su danas istaknuti članovi zajednice u raznim područjima života. Okrugli stol vodila je profesorica hrvatskoga jezika Vedrana Močnik.

Svečani dio programa počeo je hrvatskom himnom koju su s nastavnikom Hrvojem Živkovićem izvele učenice Tena Herak, Nensi Andrašec, Nina Podgorelec i Ana Mance. Uslijedilo je obraćanje ravnatelja Gospodarske škole Renata Vinka koji je, među ostalim, u svom govoru istaknuo jedan od posljednjih uspjeha Gospodarske škole – proglašenje najboljom strukovnom školom u Hrvatskoj. Župan Međimurske županije Matija Posavec u svojoj je čestitci naglasio važnost strukovnog obrazovanja, a zanimljiv je govor održao i prvi ravnatelj Gospodarske škole - Petar Novački.

Nakon plesne točke profesorice hrvatskoga jezika Patricije Topolnjak i vjeroučitelja Hrvoja Živkovića, u prezentaciji koju su izradile pedagoginje Dijana Kontrec-Horvat i Ana Kraljić dan je presjek aktivnosti i događanja tijekom dva i pol desetljeća djelovanja škole. Umjetnički program nastavljen je modnom revijom u okviru koje su odjevne kreacije koje su izradili učenici sa svojim mentoricama Jadrankom Prošev, Katicom Korunek, Ana-Marijom Bogdanović i Dubravkom Šantl nosile profesorice Gospodarske škole Barbara Vnuk, Karmenka Tomašek, Danijela Cofek i Željka Mihalic te učenice Sara Čurin, Lucija Bakač, Maja Balog, Sabina Lukša, Laura Muršić, Kristina Ptiček, Marina Žnidarić, Samanta Balog, Sara Čurina, Ivana Geci i Nina Janković. Modeli su kolekcije predstavili u tri izlaska, što je svaki put izazvalo opće oduševljenje nazočnih.

Učenica Ema Rošanić kazivala je stihove Ružice Jukić Idi reči japi zbogom, a učenice Nensi Andrašec i Tena Herak otpjevale su međimursku pjesmu Joči sokolove.

Uslijedila je revija frizura pod nazivom No name. Frizure su izradile učenice Nensi Andrašec, Viktorija Cipot, Sara Padarić i Ema Rošanić pod vodstvom stručne učiteljice Nives Kocijan, a modeli su bile učenice Ivana Oršuš, Karla Bobičanec, Paula Lukša i Tea Blešć. Anamarija Glavina iz Srednje škole Prelog koja u Gospodarskoj školi pohađa nastavu ruskoga jezika i kulture izvela je rusku pjesmu o domovini pod mentorstvom profesorice Tatjane Mikulaj. Kazivanjem pjesme na romskom jeziku pod nazivom Pirova pobjeda, autorice učenice Magdalene Kalanjoš, predstavila se učenica Đulijana Oršuš, a prevedenu na standardni jezik kazivala ju je Ema Rošanić. Dojmljivom vokalnom izvedbom pjesme Đelem, đelem nazočne je oduševila učenica Livijana Balog koju je na trubi pratio Valentino Mirić.

U povodu 25. godišnjice škole nastavnica Rusa Trajkova dizajnirala je statuu škole koja se sastoji od četiri dijela koja predstavljaju četiri sektora – poljoprivredu, promet, tekstil i osobne usluge. Specifičnosti obrazovnih programa i aktivnosti po obrazovnim sektorima predstavljene su i na panoima. Također su bili izloženi primjerci školskog lista Vizija koji je podsjetnik na život u školi tijekom proteklih 25 godina.

Čitav je školski prostor bio lijepo ukrašen cvijećem i zanimljivim instalacijama, za što zasluga pripada nastavnicama strukovnih predmeta Ljiljani Škrobar i Karmeli Radošević. U osmišljavanju scenografije i pripremi odjevnih predmeta za modnu reviju sudjelovale su nastavnice iz aktiva tekstila. Modele koji su nosili reviju šminkale su buduće kozmetičarke i njihove nastavnice Nikolina Makovec i Nevenka Perin, a frizure im je sa svojim učenicama izradila nastavnica Karmen Koroš. Program priredbe osmislila je profesorica Patricija Topolnjak, a voditeljica je bila profesorica Vedrana Močnik.

Među uzvanicima bila je uz župana i njegova zamjenica Sandra Herman, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Blaženka Novak, članovi Školskoga odbora, gradonačelnici međimurskih gradova, predstavnici raznih

institucija Međimurske županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, umirovljenici i dr. Telefonsku čestitku djelatnicima i učenicima uputila je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te biskup Varaždinske biskupije Josip Mrzljak

Obilježavanje 25. godišnjice Gospodarske škole zaokruženo je prigodnim domjenkom i druženjem. Na kraju ostaje Gospodarskoj školi poželjeti još mnogo uspješnih godina


Gospodarska škola Čakovec